Kalcium (Ca) är en mineral som är en av de viktigaste elektrolyterna i både människokroppen och vatten. Det är en av de vanligaste mineralerna i grundvattnet som förekommer naturligt i berggrund och jord. Kalcium spelar en central roll för benstommen, nervsystemet och muskelkontraktioner. I vatten påverkar det främst hårdhetsgraden.
Kalcium i vatten bidrar till dess hårdhet, vilket delas in i:
Höga halter av Kalcium kan påverka både vattenkvalitet och hushållsutrustning.
Kalcium i dricksvatten är inte farligt för hälsan, men det kan orsaka problem i hushållet:
Höga halter av Kalcium kan ge beläggningar i vattenledningar, varmvattenberedare och hushållsapparater.
Tvättmedel fungerar sämre i hårt vatten. Tvättmedel och tvål innehåller tensider, ämnen som minskar vattnets ytspänning och hjälper till att lösa upp smuts och fett. I mjukt vatten fungerar tensiderna effektivt, men i hårt vatten reagerar de med Kalcium- och magnesiumjoner, vilket minskar deras rengörande förmåga.
Om höga kalciumhalter orsakar problem kan man använda:
Kalcium i dricksvatten är oftast osynligt och ger ingen direkt smak eller lukt, men det kan upptäckas genom hårdhetsproblem och kalkavlagringar. Här är några sätt att identifiera kalciumhalt i vattnet:
Om ni misstänker att ni har väldigt hårt vatten så är det alltid en bra idé att börja med en vattenanalys. I analysrapporten får ni svar på hur hårt ert vatten är och väljer ni en av våra analyspaket så får ni även svar på en rad andra analysparametrar. Att ha en fullständig bild av vattnet gör det lättare när det är dags att planera åtgärd. Vi saluför tre olika vattenanalyser där kalcium är med som analysparameter:
Är Kalcium i dricksvatten farligt? |
Hur skyddar jag mig från Kalcium? |
Vad kommer Kalcium ifrån? |