0224-43 05 85           info@fawtech.se
 
dropp bild

Kalium (K)

Vad är Kalium?


Kalium (K) en naturligt förekommande mineral som kan finnas i varierande halter beroende på vattnets källa och geologiska förhållanden. Det är en viktig elektrolyt för kroppen, men i höga halter kan det påverka vattenkvaliteten och ha vissa hälsorisker.


Kalium i dricksvatten


  • Naturligt ursprung:

    • Berggrund och jord: Kalium är ett vanligt grundämne i jordskorpan och frigörs naturligt från mineraler som fältspat och glimmer vid vittring. Grundvatten i områden med kaliumrika bergarter kan därför ha högre halter.
    • Ytvatten och grundvatten: Kalium finns generellt i låga till måttliga nivåer i både ytvatten och grundvatten, men varierar beroende på den lokala geologin.
  • Mänsklig påverkan:

    • Jordbruk och gödsling: Kalium är en av de huvudsakliga beståndsdelarna i konstgödsel och överanvändning eller läckage från åkrar kan öka halterna i grundvattnet.
    • Avloppsvatten och avfall: Kalium finns i mänskligt avfall och kan läcka från avloppssystem eller infiltrera grundvattnet vid otäta enskilda avloppslösningar.
    • Vattenbehandling: I vissa fall tillsätts kalium i dricksvatten genom kaliumbaserade kemikalier, t.ex. vid avhärdning med kaliumklorid i jonbytarsystem.
Kalium (K)


Påverkan på hälsa och vattenkvalitet


Generellt sett är Kalium i dricksvatten inte farligt för friska människor eftersom kroppen reglerar kaliumnivån genom njurarna. Men vid höga halter kan det vara riskabelt för vissa riskgrupper. Personer med nedsatt njurfunktion kan ha svårt att utsöndra överskottet av Kalium. Detta i sin tur kan leda till hyperkalemi (förhöjda kaliumnivåer i blodet). Hyperkalemi kan leda till hjärtarytmier och i värsta fall hjärtstillestånd. Även spädbarn och äldre löper lite högre risk eftersom deras njurar inte är lika bra på att reglera kaliumnivån.

I hemmet kan Kalium bidra till ökad korrosion i ledningar och varmvattenberedare.


Hur upptäcker man Kalium i dricksvatten?


Höga halter av Kalium i dricksvatten ger oftast inga tydliga synliga tecken eftersom det är ett löst ämne som inte påverkar färg, lukt eller smak i låga till måttliga nivåer. Det enda säkra sättet att se om det finns Kalium i ert dricksvatten är att ta en vattenanalys.

Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Kalium:



Hur tar man bort Kalium från dricksvatten?


Om vattenanalysen visar på höga halter av Kalium så är det dags att planera åtgärd. Det finns flera metoder att välja mellan beroende på hur höga halterna är och vilka andra ämnen som finns i vattnet. Här är några exempel på reningsmetoder för Kalium:


  • Omvänd osmos (RO)

    • Tar bort upp till 99 % av lösta ämnen, inklusive Kalium.
    • Passar bra för hushåll med egen brunn där kaliumhalten är hög.
    • Kräver regelbundet underhåll av filter och membran.
  • Destillation – Tar bort nästan allt, men opraktiskt

    • Avdunstar vattnet och separerar Kalium från ångan.
    • Extremt effektivt men dyrt och energikrävande för daglig användning.


3 snabba om Kalium


 

Är Kalium i dricksvatten farligt?

Kalium i dricksvatten är normalt inte farligt för friska personer, eftersom kroppen reglerar kaliumbalansen genom njurarna. Men höga halter kan vara riskabla för vissa grupper.

 

Hur skyddar jag mig från Kalium?

Första steget är att ta en vattenanalys för att bekräfta om du har höjda nivåer av Kalium. Om höja värden finns att påvisa så kan man börja planera åtgärd. Reningsmetod som finns att tillgå är bland annat Omvänd osmos (RO).

 

Vad kommer Kalium ifrån?

Kalium är ett vanligt grundämne i jordskorpan Kalium är också en av de huvudsakliga beståndsdelarna i konstgödsel. Överanvändning och läckage från åkrar kan öka halterna i grundvattnet.



Texten uppdaterades senast: 2025-04-04