Koppar (CU) i dricksvatten kommer oftast från vattenledningar och rör särskilt om de är tillverkade av Koppar och vattnet är surt eller aggressivt. I små mängder är Koppar ett livsnödvändigt spårämne men höga halter kan påverka både hälsa och vattenkvalitet.
Koppar (Cu) är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver i små mängder för olika fysiologiska funktioner. Men om halterna av Koppar i dricksvatten blir för höga kan det orsaka hälsoproblem. Här är en mer detaljerad genomgång av hur Koppar påverkar hälsan:
Koppar är en viktig mineral för kroppen och behövs för att upprätthålla god hälsa. Några av de funktioner Koppar har i kroppen är:
Vanligtvis får vi i oss tillräckliga mängder koppar genom kosten (exempelvis via nötter, frön, skaldjur och fullkornsprodukter). Det behövs endast små mängder för att kroppen ska fungera optimalt.
Höga halter av koppar i dricksvatten kan orsaka hälsoproblem, särskilt om man utsätts för det under lång tid. Här är de vanligaste effekterna:
Ett tecken på att man har förhöjda kopparhalter i sitt dricksvatten är blågröna avlagringar. Ett annat tecken är om vattnet smakar metalliskt. Det säkraste sättet att bekräfta om halterna av koppar är för höga är att ta en vattenanalys.
Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Koppar:
För att minska kopparhalten i dricksvattnet kan du använda flera olika filtreringsmetoder. Här är några effektiva alternativ:
Är Koppar i dricksvatten farligt? |
Hur skyddar jag mig från Koppar? |
Vad kommer Koppar ifrån? |