Krom (Cr) är ett naturligt förekommande metalliskt grundämne som finns i jordskorpan. Det används i industriella processer som stålproduktion, ytbehandling, färg- och garveri-industri.
Krom i dricksvatten kan komma från både naturliga och mänskliga källor. Här är de vanligaste orsakerna:
Krom i dricksvatten särskilt hexavalent Krom (Cr⁶⁺) kan ha allvarliga hälsorisker vid långvarig exponering. Här är de viktigaste effekterna:
Trivalent Krom som är den mindre giftiga formen finns naturligt i vatten och livsmedel och utgör generellt sett låg hälsorisk. Den används även som ett näringsämne i mycket små mängder.
Krom i dricksvatten kan inte upptäckas genom syn, smak eller lukt, så den mest tillförlitliga metoden för att upptäcka det är genom en vattenanalys. Krom i dricksvatten kan inte upptäckas genom syn, smak eller lukt så den mest tillförlitliga metoden för att upptäcka det är genom en vattenanalys.
Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Krom:
För att rena dricksvatten från Krom särskilt hexavalent Krom (Cr⁶⁺) som är giftigt, finns det flera effektiva metoder. Här är några alternativ:
Är Krom i dricksvatten farligt? |
Hur skyddar jag mig från Krom? |
Vad kommer Krom ifrån? |