0224-43 05 85           info@fawtech.se
 
dropp bild

Magnesium (Mg)

Vad är Magnesium?


Magnesium (Mg) är ett livsnödvändigt mineral som finns naturligt i vatten, jord och levande organismer. Det är en av de mest förekommande mineralerna i kroppen och är avgörande för en mängd biologiska funktioner. Magnesium är särskilt viktigt för muskelfunktion, nervsystemets signalöverföring och för att bibehålla en stark benstomme.


Magnesium i dricksvatten


Magnesium förekommer naturligt i både grundvatten och ytvatten och är en av de mineraler som bidrar till vattnets hårdhet. Hårdheten beror på halten av kalcium och Magnesium och kan variera beroende på den geologiska sammansättningen i det område där vattnet tas upp.


Källor till Magnesium i dricksvatten


  • Berggrund och jord - Magnesium löses ut från mineralrika bergarter och marken när vatten rinner genom dessa lager.
  • Grundvatten - Särskilt i områden med kalkrik berggrund kan man hitta högre halter av Magnesium i dricksvattnet.
  • Vattenreningsprocesser - I vissa fall tillsätts Magnesium under reningsprocessen för att balansera pH och mineralhalt, vilket bidrar till ett mer hälsosamt och välsmakande vatten.
Magnesium (Mg)



Risker med Magnesium


Normalt sett är höga magnesiumhalter i dricksvatten inte skadliga för hälsan men om halten blir mycket hög kan det ha vissa oönskade effekter. Magnesium är i grunden ett nyttigt mineral men precis som med allt annat kan en överdriven mängd skapa problem, särskilt i kombination med andra ämnen i vattnet.


  • Laxerande effekt - Om vattnet innehåller mycket höga nivåer av Magnesium i kombination med höga sulfatnivåer, kan det ha en laxerande effekt och orsaka lös mage.
  • Ger hårt vatten - Magnesium bidrar till vattnets hårdhet, vilket kan leda till kalkavlagringar i hushållsmaskiner och rör. Detta kan orsaka tekniska problem och minska livslängden på vattenkokare, diskmaskiner och andra apparater.

Hur upptäcker man Magnesium i dricksvatten?


Om du märker att ditt vatten lämnar vita eller gråaktiga avlagringar på kranar, duschmunstycken och hushållsmaskiner kan det bero på en hög halt av Magnesium ofta då i kombination med kalcium. Men det bästa sättet att se om du har höga halter av Magnesium är att ta en vattenanalys.

Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Magnesium:



Hur tar man bort Magnesium från dricksvatten?


Om du har hårt vatten med en hög magnesiumhalt och vill minska den, finns det flera filtreringsmetoder som kan användas. Dessa metoder är särskilt användbara om magnesiumhalten orsakar kalkavlagringar eller om vattnet har en obehaglig smak.


  • Avhärdningsfilter (jonbytare) - En jonbytare tar bort magnesium och kalcium genom att ersätta dem med natrium. Detta är en vanlig metod för att mjuka upp hårt vatten i hushåll.
  • Destillering - En process där vattnet kokas och ångan kondenseras tillbaka till vätska, vilket tar bort alla mineraler inklusive magnesium. Dock är detta en energikrävande metod och används sällan i hushåll.


3 snabba om Magnesium


 

Är Magnesium i dricksvatten farligt?

Nej, normalt sett är höga magnesiumhalter i dricksvatten inte skadliga för hälsan men om halten blir mycket hög kan det ha vissa oönskade effekter. Till exempel så kan det ha en laxerande effekt.

 

Hur skyddar jag mig från Magnesium?

Första steget är att ta en vattenanalys för att bekräfta om du har höjda nivåer av Magnesium. Om höja värden finns att påvisa så kan man börja planera åtgärd. Den vanligaste reningsmetoden är med ett avhärdningsfilter (katjonbyte). Man kan också rena vattnet genom destillation.

 

Vad kommer Magnesium ifrån?

Magnesium är ett vanligt grundämne som finns naturligt i vatten, jord och levande organismer.



Texten uppdaterades senast: 2025-04-04