0224-43 05 85           info@fawtech.se
 
dropp bild

Mangan (Mn)

Vad är Mangan?


Mangan (Mn) är ett naturligt förekommande grundämne som kan finnas i dricksvatten, särskilt i grundvatten från djupa brunnar. I dricksvattensammanhang kan Mangan orsaka problem både estetiskt och tekniskt, men också påverka hälsan vid höga halter.


Mangan i dricksvatten


Mangan kan påverka både vattnets kvalitet och hälsan. En av de vanligaste problemen är att Mangan ger vattnet en brunaktig eller svart färg, vilket kan vara estetiskt störande. Dessutom kan det ge en metallisk smak som påverkar smaken på drycker som kaffe och te. Mangan kan också orsaka utfällningar i vattenledningar, filter och hushållsapparater vilket kan leda till igensatta rör och nedsatt funktion i vitvaror.


Orsaker till höga Manganhalter


Mangan finns naturligt i berggrunden och kan lösas ut i grundvattnet, särskilt i syrefattiga miljöer. Djupa brunnar i områden med mycket järn och Mangan i jordlagren har ofta förhöjda halter. Grundvatten i sådana områden kan också vara anaerobt, vilket innebär att det saknar syre och gör att Mangan förblir löst i vattnet istället för att fällas ut och fastna i marken.

Manganhalten kan också påverkas av mänskliga aktiviteter till exempel avverkning av skog eller markexploatering, vilket kan förändra grundvattenflöden och syrenivåer.

Mangan (Mn)



Hälsorisker vid höga manganhalter i dricksvatten


Mangan är ett nödvändigt spårämne för kroppen men förhöjda halter i dricksvatten kan innebära hälsorisker, särskilt vid långvarig exponering. Forskning har visat att höga nivåer av Mangan i dricksvatten kan påverka nervsystemet och kognitiv utveckling, särskilt hos spädbarn och små barn.


Effekter på hälsan


  • Neurologiska skador: Långvarigt intag av höga manganhalter har kopplats till negativa effekter på hjärnans utveckling. Studier har visat att barn som dricker vatten med höga halter av Mangan kan ha sämre kognitiv förmåga, nedsatt koncentrationsförmåga och inlärningssvårigheter.
  • Motoriska störningar: Höga nivåer av Mangan kan leda till skakningar, koordinationsproblem och andra motoriska störningar liknande de som ses vid Parkinsons sjukdom.
  • Påverkan på vuxna: Även om vuxna generellt är mindre känsliga än barn kan långvarig exponering för höga halter av Mangan orsaka trötthet, irritabilitet och påverkan på finmotoriken.
  • Risk för spädbarn: Spädbarn och små barn är särskilt utsatta eftersom deras kroppar ännu inte kan reglera manganhalten effektivt. Deras tarmar absorberar mer Mangan än vuxna, samtidigt som deras lever och njurar inte är fullt utvecklade för att utsöndra överskottet.

Hur upptäcker man Mangan i dricksvatten?


Det finns en par varningssignaler. Mangan kan till exempel ge vattnet en brunaktig eller svart färg. Förhöjda manganhalter kan också få vattnet att smaka metalliskt. Vi rekommenderar starkt att ni tar en vattenanalys om ni misstänker att ni har förhöjda manganhalter i ert dricksvatten.

Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Mangan:



Hur tar man bort Mangan från dricksvatten?


Om ni har höga halter Mangan i vattnet finner det flera metoder för åtgärd.


  • Oxidation och filtrering

    Om Mangan är i löst form (Mn²⁺) kan det oxideras till fast form (MnO₂) och sedan filtreras bort. Vanliga reningsmetoder:

    • Luftning - lämplig vid låga halter, kräver efterfiltrering.
    • Avsyrningsfilter (pH-justering) - Lågt pH-värde kan hålla mangan i lös form, vilket gör det svårare att filtrera bort. Ett avsyrningsfilter justerar pH-värdet över 8 vilket fäller ut Manganet som kan fångas upp i filtermassan.
    • Järn- och Manganfilter - Används ofta i kombination med ett avsyrningsfilter får att filtrera bort Manganet efter oxidation. Filtrerar vattnet med katalytisk filtermassa som till exempel mangandioxid.
    • Avhärdningsfilter (jonbyte) - Kan med hjälp av ett insatsfilter i vattenfiltret reducera Mangan om det rör sig om lägre halter och om man inte får plats med större vattenfilter.
  • Avhärdningsfilter (jonbytare) - Om manganhalten är låg kan ett jonbytarmaterial (som används i avhärdningsfilter) fånga upp manganet. Detta fungerar bäst i kombination med ett lågt pH och låg järnhalt.
  • Omvänd osmos (RO-filter) - Vid mycket höga halter eller om andra föroreningar också finns, kan omvänd osmos effektivt avlägsna Mangan. RO-system kräver ofta ett förfilter för att undvika igensättning.
  • Avsyrningsfilter (pH-justering) - Lågt pH kan hålla mangan i löst form, vilket gör det svårare att filtrera bort. Ett avsyrningsfilter med kalk eller dolomit kan höja pH och förbättra filtreringen.


3 snabba om Mangan


 

Är Mangan i dricksvatten farligt?

Mangan i dricksvatten är inte direkt akut giftigt men förhöjda halter kan vara skadliga på lång sikt och orsaka problem med smak, lukt och missfärgning.

 

Hur skyddar jag mig från Mangan?

Första steget är att ta en vattenanalys för att bekräfta om du har förhöjda nivåer av Mangan i vattnet. Om manganhalten är för hög kan du installera ett reningssystem, anpassat utifrån din situation och förutsättningar.

 

Vad kommer Mangan ifrån?

Mangan finns naturligt i berggrunden och kan lösas ut i grundvattnet, särskilt i syrefattiga miljöer. Djupa brunnar i områden med mycket järn och Mangan i jordlagren har ofta förhöjda halter.



Texten uppdaterades senast: 2025-04-04