Nickel (Ni) är ett metalliskt grundämne som är kemiskt beständigt och har en silvervit färg. Det är ett övergångsmetall som ofta används i legeringar på grund av sina korrosionsresistenta egenskaper. Nickel är också en viktig komponent i produktionen av batterier, rostfritt stål och elektroniska komponenter.
Nickel i dricksvatten kan komma från både naturliga och mänskliga källor. Här är några orsaker till Nickel i dricksvatten:
Nickel i dricksvatten kan orsaka olika hälsoeffekter, särskilt vid långvarig exponering för höga koncentrationer. Här är de viktigaste hälsoriskerna:
Nickel är klassificerat som en möjlig cancerframkallande substans för människor (EU CLP: Klassificerat som kategori 2) vid långvarig exponering, särskilt genom inandning av nickelpartiklar i luft. Eftersom Nickel inte lätt ackumuleras i vattnet i stora mängder är den cancerframkallande risken genom dricksvatten lägre än för andra former av exponering.
Långvarig exponering av för höga nivåer av Nickel kan orsaka problem med blodets syretransport, vilket kan leda till anemi (blodbrist) och andra cirkulationsstörningar.
Den enda säkra metoden för att upptäcka Nickel i dricksvatten är att genomföra en vattenanalys. Nickel är en färglös, luktfri och smaklös metall vilket gör att det inte går att identifiera med sinnena.
Vi saluför tre vattenanalyser som innehåller analysparametern Nickel:
Om ditt dricksvatten innehåller förhöjda halter av Nickel finns det flera effektiva metoder för att ta bort det:
Är Nickel i dricksvatten farligt? |
Hur skyddar jag mig från Nickel? |
Vad kommer Nickel ifrån? |