E. coli (Escherichia coli) är en bakterie som normalt finns i tarmarna hos människor och djur. De flesta E. coli-stammar är ofarliga och en del är till och med viktiga för matsmältningen. Men vissa varianter kan orsaka sjukdom, särskilt om de förekommer i dricksvatten eller livsmedel.
Vissa stammar av E. coli kan orsaka allvarliga infektioner:
E. coli (Escherichia coli) finns i miljön både naturligt och genom mänsklig aktivitet.
Här är några vanliga källor:
E. coli (Escherichia coli) används som en indikatorbakterie för att bedöma om dricksvatten är förorenat med avföring. Om E. coli hittas i en vattenanalys betyder det att vattnet kan innehålla sjukdomsframkallande mikroorganismer och är en varningssignal för fekal förorening.
Om ditt brunnsvatten luktar unket, jordigt eller påminner om avlopp kan det vara en varningssignal om organisk förorening. En metallisk eller ovanligt jordig smak kan också tyda på att vattnet är förorenat. Grumligt vatten eller vatten med synliga partiklar kan vara ett tecken på att ytvatten har trängt in i brunnen, vilket ökar risken för bakteriell förorening.
Vid misstanke om E.coli förorening är det säkrast att ta en vattenanalys. Då får du ett säkert svar på om ditt vatten är förorenat och kan börja vidta åtgärder. Vi saluför två vattenanalyspaket och en enskild vattenanalys som innehåller analys av E.coli:
Om en vattenanalys visar att brunnsvattnet är förorenat med E-coli så bör åtgärder omedelbart vidtas. Här följer ett exempel på åtgärdslista:
Dricksvattnet bör kokas i minst en minut innan det används till dryck, matlagning eller tandborstning för att döda eventuella skadliga mikroorganismer.
Undersök brunnen och dess omgivning för att hitta möjliga orsaker, såsom ytvatteninträngning, otäta brunnslock eller närliggande avloppsläckage.
Spola och desinficera brunnen med klor eller annat godkänt desinfektionsmedel för att eliminera bakterier. Efter denna åtgärd måste rikliga mängder vatten användas så att brunnen får omsätta desinfektionsmedlet.
När brunnen spolats och desinficerats bör en ny vattenanalys utföras för att säkerställa att E. coli inte längre finns kvar i brunnsvattnet och att det är säkert att dricka.
Om problemet återkommer kan det vara nödvändigt att installera ett UV-filter eller förbättra brunnens konstruktion för att förhindra framtida föroreningar.
Är E.coli farligt? |
Vad kommer E.coli ifrån? |
Hur skyddar jag mig från E.coli? |