0224-43 05 85           info@fawtech.se
 
dropp bild

Fosfat

Vad är Fosfat?


Fosfat (PO₄³⁻) är en kemisk förening som innehåller fosfor och syre. Det är en viktig näringskälla för växter och djur och spelar en central roll i biologiska processer som energitransport (ATP), DNA-struktur och benbildning hos människor och djur.


Var finns Fosfat?


  • I naturen: Fosfat finns naturligt i bergarter och frigörs genom vittring. Det förekommer också i mark, sjöar och hav.
  • I mat: Finns i mejeriprodukter, kött, baljväxter och nötter.
  • I gödningsmedel: Används för att öka växters tillväxt inom jordbruket.
  • I rengöringsmedel: Vissa tvättmedel och diskmedel innehåller fosfater (även om detta regleras i många länder på grund av miljöpåverkan).

Hur påverkar Fosfat miljön?


Överskott av fosfat i sjöar och vattendrag kan leda till övergödning (eutrofiering), vilket orsakar algblomning och syrebrist i vattnet. Detta kan skada ekosystemet och leda till fiskdöd.


Effekten av höga halter av Fosfat i dricksvatten


Fosfat i dricksvatten är i sig inte skadligt för människor vid normala nivåer men det kan vara en indikator på andra föroreningar. Höga halter av Fosfat i brunnar eller dricksvatten kan tyda på läckage från jordbruk, avlopp eller industriella utsläpp. Om vatten med höga fosfathalter når vattentäkter (sjöar, dammar eller reservoarer) kan det bidra till övergödning, vilket kan öka algtillväxt och påverka vattenkvaliteten negativt.




Hur upptäcker man Fosfat i dricksvatten?


Det kan vara svårt att avgöra om du har höga fosfathalter i dricksvattnet utan en vattenanalys eftersom Fosfat är färglöst, luktfitt och smaklöst. Med det finns några indirekta varningssignaler:


  • Oväntad algtillväxt i närheten av vattentäkten:
    Om du har en brunn nära en sjö, damm eller reservoar och ser ökad algtillväxt eller gröna beläggningar kan det vara ett tecken på att fosfater har läckt ut i vattnet.
  • Slemmiga beläggningar i vattenrör, toalett eller blandare:
    Förhöjda fosfatnivåer gynnar bakterietillväxt vilket i sin tur kan skapa slemmiga avlagringar i rör eller på ytor där vatten står stilla.
  • Ökad bakterietillväxt:
    Om du märker att du ofta har problem med bakterier i vattnet (t.ex. koliforma bakterier, Escherichia coli (E. coli) eller biofilm i filter) kan det vara kopplat till höga värden av Fosfat som bidrar till bakteriell tillväxt.

Om du misstänker höga halter av Fosfat i ditt dricksvatten så rekommenderar vi alltid en vattenanalys:



Att åtgärda Fosfat i dricksvatten


Det finns flera metoder för att rena och reducera halterna av Fosfat i dricksvatten. Här är några av det vanligaste reningsmetoderna:


Omvänd Osmos (RO)


Omvänd Osmos är en mycket effektiv metod som avlägsnar upp till 95–99 % av fosfater i vattnet. Omvänd Osmos är väl lämpad för hushåll med enskild brunn.


Vattenfilter med jonbytarmassa


Jonbytarteknik kan användas för att ta bort Fosfat ur dricksvatten. Det fungerar genom att vattnet passerar genom en jonbytarmassa som fångar upp Fosfaterna och byter ut dem mot andra joner.



3 snabba om Fosfat


 

Är Fosfat farligt?

Ja, mycket höga fosfatnivåer i kroppen (hyperfosfatemi). Detta kan ske vid njursjukdom eller om man får i sig extrema mängder fosfat via kost eller tillskott. Mycket höga nivåer kan också leda till kalkutfällningar i blodkärl och organ, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Hur skyddar jag mig från Fosfat?

Genom att ta regelbundna vattenanalyser och sätta in vattenrenande åtgärder vid förekomst av höga halter. En relativt billig och säker åtgärd är Omvänd Osmos (RO).

 

Vad kommer Fosfat ifrån?

Fosfat kommer från både naturliga och mänskliga källor. Naturligt finns det i berggrund, jord och vatten, där det frigörs genom vittring. Mänskliga aktiviteter som jordbruk (gödningsmedel), avlopp, industri och tvättmedel bidrar också till fosfatutsläpp. För mycket fosfat i vatten kan orsaka övergödning och algblomning, vilket skadar ekosystemet.



Texten uppdaterades senast: 2025-03-30