Fosfat (PO₄³⁻) är en kemisk förening som innehåller fosfor och syre. Det är en viktig näringskälla för växter och djur och spelar en central roll i biologiska processer som energitransport (ATP), DNA-struktur och benbildning hos människor och djur.
Överskott av fosfat i sjöar och vattendrag kan leda till övergödning (eutrofiering), vilket orsakar algblomning och syrebrist i vattnet. Detta kan skada ekosystemet och leda till fiskdöd.
Fosfat i dricksvatten är i sig inte skadligt för människor vid normala nivåer men det kan vara en indikator på andra föroreningar. Höga halter av Fosfat i brunnar eller dricksvatten kan tyda på läckage från jordbruk, avlopp eller industriella utsläpp. Om vatten med höga fosfathalter når vattentäkter (sjöar, dammar eller reservoarer) kan det bidra till övergödning, vilket kan öka algtillväxt och påverka vattenkvaliteten negativt.
Det kan vara svårt att avgöra om du har höga fosfathalter i dricksvattnet utan en vattenanalys eftersom Fosfat är färglöst, luktfitt och smaklöst. Med det finns några indirekta varningssignaler:
Om du misstänker höga halter av Fosfat i ditt dricksvatten så rekommenderar vi alltid en vattenanalys:
Det finns flera metoder för att rena och reducera halterna av Fosfat i dricksvatten. Här är några av det vanligaste reningsmetoderna:
Omvänd Osmos är en mycket effektiv metod som avlägsnar upp till 95–99 % av fosfater i vattnet. Omvänd Osmos är väl lämpad för hushåll med enskild brunn.
Jonbytarteknik kan användas för att ta bort Fosfat ur dricksvatten. Det fungerar genom att vattnet passerar genom en jonbytarmassa som fångar upp Fosfaterna och byter ut dem mot andra joner.
Är Fosfat farligt? |
Hur skyddar jag mig från Fosfat? |
Vad kommer Fosfat ifrån? |