0224-43 05 85           info@fawtech.se
 
dropp bild

Fosfatfosfor

Vad är Fosfatfosfor?


Fosfatfosfor är den form av fosfor som finns i fosfatföreningar. Fosfor är ett grundämne (P) och är ett viktigt näringsämne för alla levande organismer. I naturen och i biologiska system förekommer fosfor främst som fosfat (PO₄³⁻), en förening där fosfor är bundet till syre.


Vad kommer Fosfatfosfor ifrån?


Fosfatfosfor kommer från både naturliga källor och mänskliga aktiviteter.


Naturliga källor till Fosfatfosfor:


Berggrund och mineraler:
Fosfatfosfor finns naturligt i fosfatmineraler som apatit och frigör fosfat genom vittring av bergarten.

Jord och växter:
Fosfat tas upp av växter från jorden och används i biologiska processer. När växter dör och bryts ner så frigörs Fosfatfosfor tillbaka till jorden.


Mänskliga källor till Fosfatfosfor:


Jordbruk:
Gödningsmedel som innehåller fosfat används för att öka växternas tillväxt. Överskott av fosfat kan sköljas bort och hamna i vattendrag och sjöar.

Avloppsutsläpp:
Avlopp från hushåll och industri kan också innehålla fosfat, vilket bidrar till förorening av vattendrag.

Industri och tvättmedel:
Vissa industriella processer och tvättmedel innehåller fosfat, vilket kan släppas ut i avloppssystemet.


För mycket Fosfatfosfor i vattnet kan orsaka övergödning och påverka ekosystemen negativt.


Fosfatfosfor i dricksvatten


Fosfatfosfor är i sig inte direkt farligt för människor vid normala nivåer i dricksvatten. Höga halter kan leda till miljöproblem såsom algblomning, syrebrist samt påverka vattnets kvalitet och smak. Det kan också vara en indikation på andra föroreningar. Därför är det viktigt att hålla fosfatnivåerna inom rekommenderade gränser för att säkerställa god vattenkvalitet och undvika miljöskador.


Hur upptäcker man höga halter av Fosfatfosfor?


Det kan vara svårt att upptäcka höga halter av Fosfatfosfor i dricksvatten utan att genomföra en vattenanalys eftersom Fosfatfosfor är färglöst, luktfritt och smaklöst. Men det finns några indirekta varningssignaler som kan tyda på att fosfatnivåerna är för höga:


  • Slemmiga beläggningar i vattenrör, WC och blandare
    Förhöjda fosfatfosfornivåer kan gynna bakterietillväxt, vilket kan skapa slemmiga avlagringar i rör och på ytor där vatten står stilla.
  • Oväntad algtillväxt i närheten av vattentäkten:
    Om du har en brunn nära en sjö, damm eller reservoar och ser ökad algtillväxt eller gröna beläggningar så kan det vara ett tecken på att fosfater har läckt ut i vattnet.
  • Ökad bakterietillväxt:
    Om du märker att du ofta har problem med bakterier i vattnet (t.ex. koliforma bakterier, Escherichia coli (E. coli) eller biofilm i filter) kan det vara kopplat till höga Fosfalthalter som bidrar till bakteriell tillväxt.

Om du misstänker höga halter av Fosfatfosfor i ditt dricksvatten så rekommenderar vi alltid en vattenanalys:



Att åtgärda Fosfatfosfor i dricksvatten


Här nedan listar vi de vanligaste metoderna för att reducera Fosfatfosfor i dricksvatten:


Omvänd Osmos (RO)


Omvänd Osmos är en mycket effektiv metod som avlägsnar upp till 95–99 % av fosfater i vattnet. Omvänd Osmos är väl lämpad för hushåll med enskild brunn.


Vattenfilter med jonbytarmassa


Jonbytarteknik kan användas för att ta bort Fosfatfosfor ur dricksvatten. Det fungerar genom att vattnet passerar genom en jonbytarmassa som fångar upp Fosfaterna och byter ut dem mot andra joner.



3 snabba om Fosfatfosfor


 

Är Fosfatfosfor farligt?

Höga nivåer av Fosfatfosfor i dricksvatten är i sig inte direkt farliga för människor. Det kan dock vara en indikator för andra föroreningar som gödselmedel, avlopp eller industriella utsläpp vilket kan medföra andra hälsorisker.

 

Hur blir jag av med Fosfatfosfor?

Genom att ta regelbundna vattenanalyser och sätta in vattenrenande åtgärder vid förekomst av höga halter.

 

Vad kommer Fosfatfosfor ifrån?

Fosfatfosfor kommer från både naturliga och mänskliga källor. Naturligt finns det i berggrund, jord och vatten där det frigörs genom vittring. Mänskliga aktiviteter som jordbruk (gödningsmedel), avlopp, industri och tvättmedel bidrar också till fosfatutsläpp. För mycket Fosfatfosfor i vatten kan orsaka övergödning och algblomning vilket skadar ekosystemet.



Texten uppdaterades senast: 2025-03-30