0224-43 05 85           info@fawtech.se
 
dropp bild

PFHpA

PFHpA - Perfluorheptansyra


PFHpA (Perfluorheptansyra) är ett kortkedjigt PFAS-ämne som tillhör gruppen perfluorerade karboxylsyror. Den har sju kolatomer i sin molekylstruktur och är en av de kortare kedjorna i den stora PFAS-gruppen. Liksom andra PFAS-ämnen är PFHpA stabilt, vattentåligt och svårnedbrytbart i miljön, vilket gör det till ett potentiellt problematiskt ämne i vatten och naturen.


Egenskaper hos PFHpA


  • Molekylformel: C₇HF₁₃O₂
  • Kortkedjig: Med sina sju kolatomer är PFHpA mer vattenlösligt än långkedjiga PFAS-ämnen och kan lättare spridas i vatten.
  • Stabilitet: Som andra PFAS är PFHpA mycket kemiskt stabilt och bryts inte lätt ned i naturen, vilket gör att det kan stanna länge i ekosystemet.


PFHpA - Användningsområden


PFHpA har inte lika stor kommersiell användning som vissa andra PFAS-ämnen, men det kan fortfarande förekomma i produkter där vattentåliga eller fettavvisande egenskaper är önskvärda. Exempel på användningar kan vara i brandskum, beläggningar för textilier, och impregnering av papper.



PFHpA - Hälsorisker


Liksom andra PFAS-ämnen är PFHpA föremål för oro på grund av dess svårnedbrytbarhet i miljön och potential att ansamlas i levande organismer. Det finns fortfarande mycket osäkerhet kring de specifika hälsoeffekterna av PFHpA, men forskning på andra PFAS har kopplat ämnen inom gruppen till leverproblem, njurskador, och möjliga hormonella effekter.



Hitta PFHpA i ditt dricksvatten


PFHpA (men även många andra PFAS ämnen) har en långt större spridning än vad vi tidigare trott. Förekomst av PFHpA har uppmätts i enskilda brunnar som långt ifrån brandövningsplatser och tung industri. Då mer forskning fortfarande behövs för att kartlägga de fulla effekterna PFHpA (och andra PFAS ämnen) har på människokroppen så är det bästa sättet att förebygga ett försämrat hälsotillstånd helt enkelt att reducera intaget av PFHpA så mycket som möjligt. Det kommer nog dessvärre att vara omöjligt att undvika helt men var och en kan börja med att åtgärda det som ligger inom vår kontroll - nämligen dricksvattnet.

Vattenanalys PFAS - Denna vattenanalys ger svar på om ditt vatten innehåller någon av de 30 vanligaste PFAS ämnen. Denna analys rekommenderades tidigare för fastigheter som låg i nära anslutning till brandövningsplatser och motsvarande, där stora utsläpp av perfluorerade föroreningar tillhörde vardagen. Men då många PFAS föroreningar (däribland PFHpA) har uppmäts i vattentäkter långt ifrån sådana platser så rekommenderar vi nu denna analys till alla med egen brunn.

Att åtgärda PFHpA i dricksvatten


Om förhöjda värden för PFHpA i ditt dricksvatten konstateras så ställs man inför nästa utmaning, hur får man ned nivåerna? Även här kommer det på sikt att behövas ytterligare forskning men redan idag kan vi se att metoder som omvänd osmos och rening med aktivt kol de mest praktiska lösningarna. Man installerar vattenfilter och låter de rena under en tid sedan tar man ytterligare en vattenanalys för att bekräfta att nivåerna av PFHpA har sjunkit till tjänliga nivåer.



3 snabba om PFHpA


 

Är PFHpA farlig?

Det finns mycket osäkerhet kring de specifika hälsoeffekterna av PFHpA. Men forskning på andra PFAS har kopplat ämnen inom gruppen till leverproblem, njurskador, och möjliga hormonella effekter.

 

Hur skyddar jag mig från PFHpA?

Spridningen av PFAS ämnen, däribland PFHpA, är långt mer utbredd än vad vi tidigare trott, mycket tack vare PFAS-ämnenas flyktighet. Om du vill skydda dig mot de negativa effekterna av PFHpA så är det säkraste sättet att reducera intaget.

 

Vad kommer PFHpA ifrån?

PFHpA har bland annat följande tillämpningar:
- Textil- och pappersimpregnering
- Brandbekämpningsskum (AFFF)




Texten uppdaterades senast: 2025-03-26