PFHpS, perfluorheptansulfonat, är en PFAS-förening som tillhör gruppen perfluorerade sulfonater. Den består av en sju kolatomer lång perfluorerad kedja med en sulfonatgrupp (-SO₃⁻), vilket gör den kemiskt lik PFOS (perfluoroktansulfonat) men med en kortare kolkedja.
PFHpS har hittats i dricksvatten, mark och blodprover hos människor, särskilt i områden där brandskum använts. Förekomst av PFHpS har framförallt uppmätts i brunnar nära brandövningsplatser och flygplatser men förhöjda halter har även förekommit i enskilda brunnar på andra platser i Sverige. Även om forskningen kring ämnen som PFHpS bara är i ett tidigt stadium så pekar den redan tydligt ett håll. Att i största möjliga utsträckning undvika förtäring av PFAS-ämnen är därför att rekommendera. Detta görs enklast genom att börja med åtgärder som ligger inom vår kontroll - Till exempel dricksvattnet.
Vattenanalys PFAS - Denna vattenanalys ger svar på om ditt vatten innehåller någon av de 30 vanligaste PFAS ämnen. Denna analys rekommenderades tidigare för fastigheter som låg i nära anslutning till brandövningsplatser och motsvarande, där stora utsläpp av perfluorerade föroreningar tillhörde vardagen. Men då många PFAS föroreningar (däribland PFHpS) har uppmäts i vattentäkter långt ifrån sådana platser så rekommenderar vi nu denna analys till alla med egen brunn.
Om vattenanalysen konstaterar förhöjda värden av PFHpS i ditt dricksvatten så ställs man inför nästa utmaning, hur får vi ned nivåerna? Även här kommer det på sikt att behövas ytterligare forskning men redan idag kan vi se att metoder som omvänd osmos (RO - Reverse Osmosis) och rening med aktivt kol (GAC – Granulerat Aktivt Kol) är de mest praktiska lösningarna. En tid efter att vattenfiltret installerats så tar man ytterligare en vattenanalys för att bekräfta att nivåerna av PFHpS har gått ned till tjänliga nivåer.
OBS: Vid rening med aktivt kol så måste man vara noggrann och byta kolet i tid.
Är PFHpS farlig? |
Vad kommer PFHpS ifrån? |
Varför är PFHpS ett problem? |