PFOA (Perfluoroktansyra) är ett långkedjigt PFAS-ämne som har åtta kolatomer i sin struktur. Det tillhör gruppen perfluorerade karboxylsyror och har varit ett av de mest använda PFAS-ämnena världen över, men har sedan dess blivit föremål för omfattande reglering och förbud i många länder.
PFOA började användas kommersiellt på 1950-talet, i samband med utvecklingen av Teflon och andra non-stick beläggningar. Teflon, som tillverkas av polytetrafluoretylen (PTFE), blev populärt för sina egenskaper att vara slittålig, icke-klibbig och värmebeständig, vilket gjorde det till ett idealiskt material för köksutrustning som stekpannor.
PFOA användes som råvara i tillverkningsprocessen av Teflon och andra fluorerade polymerer, vilket ledde till att PFOA blev en vanlig förorening i många produkter och processer under flera decennier. Det var också användbart i brandskum (AFFF) och andra vatten-, fett- och smutsavvisande behandlingar för textilier och pappersprodukter.
Användningen av PFOA i tillverkningen av Teflon och andra fluorerade polymerer minskade och upphörde gradvis efter att farorna med PFAS-ämnena blev bättre kända på 2000-talet. 2006 nåddes ett viktigt genombrott när DuPont (företaget bakom Teflon) och andra stora tillverkare av PFAS-ämnen gick med på ett förbud mot användning av PFOA enligt en frivillig överenskommelse med U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Detta ledde till att PFOA gradvis fasades ut från Teflonproduktionen och ersattes med alternativa ämnen.
De flesta stora Teflon-tillverkare hade helt slutat använda PFOA i tillverkningen av sina produkter innan 2015, som ett resultat av både ökad reglering och tryck från allmänheten och miljöorganisationer.
PFOA har blivit starkt reglerat och är nu förbjudet i många länder, inklusive EU och USA, i en rad användningsområden. Internationella organ som Stockholmkonventionen har lagt till PFOA i sin lista över ämnen som bör fasas ut globalt. Många tillverkare har övergått till alternativ utan PFOA, men det finns fortfarande oro för att spår av PFOA kan finnas i miljön.
PFOA (Perfluoroktansyra) är ett mycket förekommande ämne i naturen, särskilt i områden där det tidigare använts i stor utsträckning. Till exempel anslutning till fabriker eller textilbehandlingsanläggningar som använt teflonprodukter i stor utsträckning. Eftersom PFOA är en kemiskt stabil förening som inte bryts ned lätt i naturen, har det blivit ett av de mest spridda PFAS-ämnena i miljön. För att förebygga ett försämrat hälsotillstånd på grund av PFOAär det starkt rekommenderat att reducera intaget av PFOA så mycket som möjligt. Det kommer nog dessvärre att vara omöjligt att undvika helt, tack vare spridningen som redan skett, men var och en kan börja med att åtgärda det som ligger inom vår kontroll - nämligen dricksvattnet.
Vattenanalys PFAS - Denna vattenanalys ger svar på om ditt vatten innehåller någon av de 30 vanligaste PFAS ämnen. Denna analys rekommenderades tidigare för fastigheter som låg i nära anslutning till brandövningsplatser och motsvarande, där stora utsläpp av perfluorerade föroreningar tillhörde vardagen. Men då många PFAS föroreningar (däribland PFOA) har uppmäts i vattentäkter långt ifrån sådana platser så rekommenderar vi nu denna analys till alla med egen brunn.
Om vattenanalysen konstaterar förhöjda värden av PFOA i ditt dricksvatten så ställs man inför nästa utmaning, hur får man ned nivåerna? Även här kommer det på sikt att behövas ytterligare forskning men redan idag kan vi se att metoder som omvänd osmos och rening med aktivt kol är de mest praktiska lösningarna. Man installerar vattenfilter och låter de rena under en tid sedan tar man ytterligare en vattenanalys för att bekräfta att nivåerna av PFOA har sjunkit till tjänliga nivåer.
Är PFOA farlig? |
Hur skyddar jag mig från PFOA? |
Är PFOA förbjudet? |